6 tips för bättre porträttbilder

Att fota bättre porträttbilder är inte så enkelt. Det kräver ganska mycket av fotografen eftersom det involverar en annan människa. Lär om mina sex viktigaste tips om hur du ska göra för att få bättre porträttbilder.
En person som ska fotograferas kan vara lite spänd och nervös inför uppdraget. Fotografens uppgift är trots att man har aldrig träffat personen i fråga att se till att personen är avslappnad och lugn för att bilderna ska bli som bäst! Är man spänd, orolig och nervös kommer varken individen eller fotografen att bli nöjda med bilderna.

bättre porträttbilder
Snacka med den du fotar så slappnar dem av. Många kan vara spända och oroliga när de träffar en ny person. Du kommer att få bättre porträttbilder.Det är som du märker helt annorlunda att fotogarfera människor om man jämför det med fotografering av produkter. Det säger sig själv att man behöver inte vara mycket trevlig, glad och peppa upp produkten men när man fotar en människa man måste hjälpa till genom att ägna 100 % av uppmärksamheten till personen för att få bättre porträttbilder. 

En fotograf som är rutinerad och ha god teknisk kompetens behöver inte tänka så mycket på tekniken. Fotografer som är orutinerade kan bli väldigt stressade när tekniken inte fungerar.
Varför bara ena blixten slår? Varför är bilden överexponerad? Det ser suddigt ut… Behöver jag en extra reflektor? Varför blev den blåa himlen vit? Varför är ansiktet så mörk?
Många frågor och stress eftersom fotografen inte kan svara med en gång på vad som är fel utan man måste börja tänka och utesluta …. Att inte ha rutin till tekniken är ingen bra recept för att få bättre portättbilder.

bättre porträttbilder när någon är avlappnad
Lå dem slappna av och det blir så mycket bättre porträttbilder!


Samtidigt kunden, motivet står och väntar orolig och lite nervös om hur bilderna blir.
Att fotografen är orutinerat känns i magen även hos kunden. Bristen av pepp, bristen av konversationen, gör att kunden slappnar inte riktig av….
och för fotografen blir värre eftersom streesen gör att fotografen har lättare att göra misstag. Några misstag som jag märker att folk gör är :

peppa upp kunden, det blir bättre porträttbilder

Tips nr 1 : Ha kontinuerlig kontakt med motivet

Porträttfotografering kan vara väldigt tekniskt, men viktigast  är kontakt mellan fotografen och motivet.

Faktum är att kontakten med personen jag fotograferar är den allra viktigaste för mig. Många fotografer spenderar så mycket tid på tekniken att de ignorerar sitt motiv. Som resultat slappnar motivet aldrig av och fotografen misslyckas med att få bättre porträttbilder

porträttfotografering
Kontakt med motivert är jätteviktigt vid porträttfotografering

Så innan du börjar fotografera, bygg en relation med ditt motiv även om du bara har några minuter på dig. På så sätt kommer ditt motiv att slappna av och se glad ut och ni får bättre porträttbilder. Jag brukar redan innan jag börjar fota beskriva och berätta vad jag ska göra för att skapa lite förtroende, få dem att tänka på annat och slappna av

När du fotar en porträtt du måste vara självsäker. Om du är osäker, kommer ditt motiv att känna sig osäker också.

Tips nr 2 : Skärpemissar, ögonen är oskarpa

Jag slänger direkt alla bilder som har suddiga-och ofokuserade ögon-punkt.

porträttfotografering ögonkontakt
porträttfotografering och ögonkontakt går hand i hand


Det är inte acceptabelt! Om du ska öppna bländare för mycket i portätt finns det risk att en eller bägge ögon hamnar utanför skärpedjupet som är extremt kort.

Långsam slutartid kan förstöra den bästa bilden
Även om har stadig hand och du inte behöver stativ kan din motiv röra på sig!
Och folk gör det, de sitter sällan stilla. Se till att du har en tillräcklig kort slutartid för att frysa bilden.  Om det behövs offra lite ISO för att skapa en välexponerad och knivskarp bild.

Tips nr 3 : Du måste ”se” ljuset inte bara fota

cv-bild tips


Ljus som är för hårt, eller för mjukt eller som kommer från fel riktning eller som skapar för höga kontraster eller som gör att huden blänker för mycket.


Som amatörfotograf har man lite svårt att gissa hur bilden blir under en vis ljussituation.
Värre ändå att man inte kommer på att ändra vinkeln eller intensitet eller byta plats inte heller efter att man konstaterat att bilden inte blev bra.
Kanske blir bättre att flytta in i skuggan eller vrida på huvudet eller fylla på skuggorna med en reflektor? När man klarar att fotografera ute i så varierande ljussituationer har man blivit väldigt kreativ på att hantera ljuset. Det finns väldigt många bröllopsfotografer som är mästare på att med små beslut och ändringar klarar att leverera toppresultat och fantastiska porträttbilder.

Tips nr 4: fota många bilder.

Det värsta mardrömmen är om man lyckas fånga ett snyggt och flyktigt ljus och motivet är på väg att blunda. Inget att göra nåt.

tips om porträttbilder


Speciellt i bilder där motivet har en viss rörelse är superviktigt att fota många bilder. Ett stort antal bilder är den bästa försäkring mot att bra bilder finns även när motiver blinkar för ofta. När du gör en porträttfotografering måste du ta många bilder.Om du bara ett fåtal bilder att välja emellan du kommer säkert att känna dig frustrerad när du väljer och det blir svårt att leverera bättre porträttbilder. Bättre att kasta lite bilder än att det ska fattas.

Tips nr 5 vid porträttfotografering : Komponera rätt eller beskär bilden rätt

Både nybörjare och proffs porträttfotografer gör detta misstag ganska ofta: De komponerar bilden fel och helt utan att tänka. Ibland är för mycket luft runt omkring och ibland är motivet oproportionell placerad i bilden. Jag ska erkänna att det är svårt att komponera medan men underhåller och coachar personen framför kameran så jag brukar alltid ha lite mera luft runt personen och beskär senare om bilden under redigeringen. En enkel beskärning kan göra en medioker blid mycket snyggare.

tips om porträttbilder

Tips nr 6 vid porträttfotografering : Undvik en rörig bakgrund

Porträttfotografer fokuserar på motiv och posering, men bakgrunden också väldigt avgörande. En rörig bakgrund drar uppmärksamheten bort från motivet och kan förstöra upplevelsen hos betraktaren. Tänk på vad som finns bakom motivet. Är det lung eller distraherande?
Vilken är din egen upplevelse när du tittar på en porträtt och din blick vandrar runt över bakgrunden och fastnar på växter och garderober som finns bakom huvudet?
Håll bakgrunden lugn … eliminera all konkurrens i bilden så folk kan titta på motivet ostört.
Ett par enkla tips för att isolera motivet är att använda en stor bländare eller att öka avstånd mellan motiv och bakgrund. Ju längre bort den är desto suddigare blir det. Det hjälper också att komma närmare motivet med kameran… Ju närmare vi fokuserar desto suddigare blir bakgrunden och desto bättre porträttbilder. Ta gärna en titt på mina porträttbilder här på hemsidan https://www.xn--portrttfotograf-stockholm-pec.se/. Hur ser mina bakgrunder ut?

Intresserad av att läsa mer ?

Här finns det en artikel om porträttobjektiv : https://fstoppers.com/gear/why-portrait-photographers-love-85mm-lenses-604682

Massvis med tips för porträtt från Improve photography: https://improvephotography.com/42104/55-tips-better-portraits/