Företagsporträtt med snygg ljussättning

Oavsett om du vill ha ett företagsporträtt, en headshot eller ett CV-foto har du stor nytta av att ha en proffsig bild med snygg ljussättning i min studio i Vasastan, nära Odenplan i Stockholm. Ljussättning är avgörande om bilden ska se proffsig ut och om det ska göra rättvisa för ditt ansikte.

Ett företagsporträtt kan vara en viktig del av din företagsprofil och kan hjälpa till att ge dina kunder och potentiella kunder en bättre förståelse för ditt företag. Ett professionellt fotograferat företagsporträtt kan ge ditt företag ett ansikte och göra det mer personligt och tillgängligt för dina kunder.

Företagsporträtt Linkedin bild
Företagsporträtt med mjuk ljussättning

Att ha professionella företagsporträtt på din webbplats, i marknadsföringsmaterial och på sociala medier kan hjälpa till att bygga upp ditt företags varumärke och öka kundlojaliteten. Det kan också skapa en känsla av tillit och trovärdighet bland dina kunder, vilket kan öka försäljningen.

När det gäller företagsporträtt är det viktigt att anlita en professionell fotograf. En professionell fotograf har erfarenhet av att ta företagsporträtt och har den utrustning som krävs för att få en högkvalitativ bild. De har också erfarenhet av att arbeta med ljus, bakgrund och posering för att skapa en bild som verkligen representerar ditt företag.

När du bokar en professionell fotograf för dina företagsporträtt är det viktigt att tänka på vilken känsla du vill att bilden ska förmedla. Vill du ha en formell och seriös bild eller en mer avslappnad och personlig bild? Din fotograf kan hjälpa dig att välja rätt bakgrund, klädsel och posering för att uppnå den känsla du vill ha i dina företagsporträtt.

företagsporträtt

En annan fördel med att boka en professionell fotograf för dina företagsporträtt är att de kan hjälpa dig att skapa en enhetlig look och känsla i dina bilder. Detta kan vara särskilt viktigt om du använder dina företagsporträtt på flera olika platser, som din webbplats och sociala medier.

När du har dina företagsporträtt tagna är det också viktigt att tänka på hur du ska använda dem. Du kan använda dem på din webbplats, i marknadsföringsmaterial, i annonser och på sociala medier. Att använda dina företagsporträtt på flera olika platser kan hjälpa till att öka deras synlighet och därmed öka din försäljning och kundlojalitet.

Så om du vill stärka ditt företags varumärke och öka dess synlighet online kan ett företagsporträtt vara en viktig del av din marknadsföringsstrategi. Tänk på att boka en professionell fotograf för att få högkvalitativa bilder som verkligen representerar ditt företag. Använd sedan dina företagsporträtt på flera olika platser för att öka synligheten och öka försäljningen och kundlojaliteten.

Företagsporträtt
Klassisk företagsporträtt med tre blixtar


I den här företagsporträtt guiden går vi igenom :

 • Motivet (ansiktet)
 • Bakgrund och eventuellt förgrund
 • Ljuset som ljusätter scenen
 • Ljusets karaktär (mjuk-hårt)
 • Ljusets riktning (sidoljus/motjus/frontalljus)
 • Ljusmodifierare och hur de påverkar ljuset som faller på motivet
 • Material i ljusmodifierare (matt/högblank)
 • Klassiska studio ljussättningar (Rembrand, Hollywood, motljus/kant ljussättning)


Det första och viktigaste är du, sedan är det bakgrunden och till sist är det ljuset som ska belysa bägge.
Jag älskar mörkare bakgrunder eftersom jag tycker att ansiktet lyser upp och är lättare att se när allt runtomkring är dämpat!
En bakgrund gör sig bäst när den snyggt ramar in själva porträttbilden och en mörkare bakgrund gör detta jobb alldeles utmärkt.
Bakgrunden kräver sitt eget ljus i porträttfotografering generellt och i företagsfotografering i synerhet.

Ljuset som jag använder i mina företagsporträtt kommer ifrån ljusmodifierare som hämtar ljuset från blixtarna och modifierar det innan det skickas vidare till motivet.

headshot-porträttfotograf-stockholm-fotografjannis

Lite om ljuset för porträttbilder och hur man tämjer det

Ljuset kan vara mjukt eller hårt, riktat eller diffust.
Storleken på ljusmodifieraren spelar roll: ju mindre; desto hårdare ljus och ju större; desto mjukare ljus.
Hårt ljus ger skarpa övergångar mellan ljus och skugga. Mjukt ljus ger mer graderade övergångar mellan ljus och skuggpartier.
Ljusa, vita eller silvriga reflektorer används för att reflektera spill-ljus tillbaka till motivet och lyfter upp skuggorna så att de blir ljusare.
Mörka reflektorer gör så att ljuset absorberas och inte studsar tillbaka.
Avståndet mellan modifierare och motivet spelar roll sa vi… Så om vi ljussätter ett porträtt med en softbox som är 1 meter bred får vi ett mjukare ljus på ansikte om denna softboxen är 50-60 cm från ansiktet, än om det är 3 meter, för då blir det ganska hårt ljus.
Längre ifrån ansiktet blir ljuset också svagare, därför ökas intensiteten.

Mjukt eller hårt ljus, ljusets karaktär spelar roll för ditt porträtt

Porträttfotograf-stockholm-ljussättning
mjuk och hård ljussättning

Kan du gissa vilken av dessa bilder som är med hård respektive mjuk ljussättning?
Den vänstra bilden är mycket mjukare och den högra är mycket hårdare, med fler och hårdare skuggor.

Sammanfattat om ljuset för porträttbilder och hur man tämjer det:

 • Avståndet och storleken av ljusmodifieraren spelar stor roll huruvida det blir hård eller mjuk ljussättning
 • Med eller utan softbox framför blixten gör skillnad
 • Olika reflektorer har betydelse
 • Riktningen på ljuset spelar också roll

När en ljusmodifierare är nära ansiktet ger mjukare ljus eftersom den belyser ansiktet från flera olika vinklar.
När ljuskällan är omodifierat kommer den att belysa ansiktet endast från en punkt.
Fundera på skillnaden i ljussättningen mellan skuggorna en solig och en molnig dag. En solig dag när ljuskällan är en punkt i himlen är skuggorna distinkta och skarpa medan en molnig dag agerar molnen som en ljusmodifierare och pga deras större yta och närheten till oss blir ljuset mjukare och skuggorna mer subtila.

Företagsporträtt rakt framifrån

Olika reflektorer påverkar också på olika sätt. Blanka silvriga eller guldreflektorer reflekterar tillbaka en lite hårdare ljus än vita reflektorer. Samtidigt ljuset reflekteras från flera olika punkter speciellt i en reflektor/modifierare som är paraplyformad. Det blir i princip så många punkter som antalet ekrar i paraplyet .
Deras storlek spelar roll också eftersom en större yta reflekterar tillbaka mer ljus.

Riktningen på ljuset ger också karaktären i ljussättningen, en frontal ljussättning som hollywood ljussättning är mera förlåtande när det gäller rynkor och linjer i ansiktet medan en Rembrandt eller sidoljussättning kan verkligen ta fram alla ojämnheter i ansiktet men också karaktären .

Klassiska studio ljussättningar för verksamhetsbilder

företagsfoto
En distinkt företagsporträtt med skugga på vänster sidan. Skuggan hjälper att ta fram den vita rocken mot den vita bakgrunden.

Det finns flera olika sätt att ljussätta ett företagsbilder. Dessa är mina favorita klassiska ljussättningar för fotografering:

 • Fjärilsljus – eller som jag kallar det: Hollywood-ljus
 • Rembrandt
 • Edge/rim lighting – eller som jag kallar det: motljus

De klassiska ljussättningarna som finns för fotografering kallas just klassiska eftersom de är visuellt effektfulla och har stått sig genom tiderna.

Rembrandt ljussättning för porträtt & CV bild

Fotograf stockholm för företagsporträtt

Denna bild har jag använt mig av:

 • Ljus bakom, mot bakgrunden
 • Huvudljus ifrån höger sida, med softbox
 • Motljus på vänster sida, lite bakifrån


Rembrandt ljussättning är en metod med en enda ljuskälla (eller fler om man nu vill) som ger en dramatisk effekt utan att det blir så komplicerat. Det är en särskilt populär typ av studioporträtt-fotografering.
Rembrandts belysning har fått sitt namn efter Rembrandt Harmenszoon van Rijn, en holländsk målare från 1600-talet som var känd för att använda jordnära toner och gyllene högdagrar för att rama in ansiktena på sina porträttmotiv.
Hans tillvägagångssätt resulterar i att ena halvan av motivets ansikte är helt upplyst, medan den andra halvan är delvis skuggad. Ett kontrolltecken på Rembrandt-belysning är förekomsten av en liten omvänd triangel av ljus under motivets öga, vanligtvis längs kinden, vilket är ett resultat av ljusinställningen. För perfekt utförande av denna typ av belysning får triangeln av ljusskugga inte vara bredare än ögats längd och inte längre än motivets näsa.
Rembrandts ljusteknik ger en stämningsfull och dramatisk effekt. Denna typ av ljussättning har ofta en mörk eller svart bakgrund bakom motivet, vilket gör att motivet blir centralt i bilden.

Fotograf stockholm för företagsporträtt
Behind the scenes bild om ljussättning för företagsporträtt

Här är Diana! Jag har ordnat en snygg Rembrandt ljussättning och den består av följande element:

 • En softbox (från vänster sida som huvudljus)
 • En till softbox (bakifrån på höger sida)
 • En reflektor (mellan kameran och den högra softboxen)
 • En till reflektor (mellan kameran, den vänstra softboxen och under Diana)
 • Och till sist en blixt med reflektor som är bakom henne och ljussätter bakgrunden som ska bli vit, enligt hennes önskemål

Softboxen 1 (till höger) är för huvudljus och softboxen 2 (till vänster) är motljus mot håret.
Reflektorerna fungerar för att lysa upp skuggorna eftersom mörkare hud tenderar att bli ännu mörkare i skuggan och tappa detalj.

Hollywood ljussättning för företagsfotografering

tips för att förbereda din portättfotografering

Denna bild har jag använt mig av:

 • Ljus bakom, mot bakgrunden
 • Huvudljus framifrån , med softbox


Till skillnad från porträtt i Rembrandt-stil får båda sidorna av ansiktet samma behandling och har samma ljusintensitet med den klassiska ljussättningen Fjärilsljus. Tanken är att betona symmetri, skönhet och ansiktets renhet.
Denna ljuskälla kan variera mycket, allt ifrån extremt diffusa breda källor till extremt intensivt direkt solljus-liknande ljus. Kvaliteten på ljuset spelar mindre roll än hur det är placerat ovanför modellen, vilket lyser upp hela deras ansikte.
Fjärilsbelysning är en typ av ljussättning för porträtt. Den används för att ta smickrande, glamorösa porträttbilder.

Fotograf stockholm för företagsporträtt


Ljuset är ganska hårt i ansiktet. Den bildar en fjärilsformad skugga under motivets näsa, som är källan till namnet. Den är idealisk för porträtt eftersom den framhäver motivets huvuddrag, som näsan och kindbenen. Det skapar en skugga under motivets näsa och haka. Dessa skuggor får motivet att se smalare ut.
Fjärilsbelysning är ibland också känd som Paramount Lighting. Detta beror på att det var en av Paramount Studios favoritljusuppsättningar i gamla Hollywood.
Kärnan i fjärilsbelysning är ljusinställningen. I denna uppställning placeras ljuset direkt framför motivet, precis bakom kameran. Det är ovanför ansikte för att skapa en liten skugga under näsan.

Edge lighting/rim lighting – ”motljus” ljussättning

Vad är edge/rim lighting?
Det är helt enkelt ljus som kommer bakifrån på ditt motiv, därför brukar jag kalla det för motljus. Motljuset kan användas i kombination med andra blixtar eller reflektorer för att skapa bilder som denna, där du ser att ljuset kommer lite snett bakifrån. Bakgrunden kan så klart ljussättas separat. Mörkare bakgrund blir snyggare med motljusbilder.
Motljus porträtt blir fantastisk fina och är väldigt passande inom kultursekttorn. Artister, skådespelare, musiker, konstnärer har alltid haft en förkärlek till motljus ljusättningen på deras porträtt vid spellningar, affischer, eventbilder och hemsidan

företagsporträtt-kultursektorn


Ett motljus placeras bakom ett motiv som exponerar motivets kontur eller kant med ljus. Denna belysning framhäver konturerna av ett motiv och skapar en dramatisk och mystisk effekt.
Motljus kan användas på en mängd olika sätt. De kan användas ensamma som en konturbelysning för att skapa en stiliserad bild med hög kontrast. De kan också användas i kombination med andra ljusuppsättningar, som den traditionella 3-punktsbelysningsuppsättningen – som ofta används för video-ljussättning. När de används i andra belysningsinställningar kallas dessa lampor ofta för ”hårljus” eller ”halobelysning”.

Vad används motljust till?

 • Dramatiska porträtt
 • Markera ett motivs form och konturer
 • För att skilja motivet från bakgrunden

Jag har lite olika paket för företagsfotografering. Allt ifrån enklare ljussättning till lite mer avancerad och exklusivare studio setup. Vill du ta en titt på prislistan för företagsporträtt /corporate portraits? Den finns här..

Fotograf stockholm för företagsporträtt
företagsporträtt med trekvarts figur

Passar även bra till vissa företagsporträtt, likaså rembrandt och hollywoodljus!

Varde ljus… sugen på att lära dig mer om ljussättning?

Här är en text från Kamera&bild där de skriver om fem sätt att ljussätta porträtt:
https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/fem-s-tt-att-ljuss-tta-portr-tt

Kom igång med fina porträttbilder på alla medarbetare!

En samlings sida med mycket information och videos om studio ljussättning finns här: https://www.slrlounge.com/studio-lighting-tutorials-free/