Porträttfotografering tips & förberedelser

Ska du komma till min studio nära Odenplan för fotografering? här kommer lite tips om hur du ska förbereda dig innan du kommer för din porträttfotografering.
Kanske är du novis när det gäller porträttfoto, eller så är det något du varit med om många gånger i olika sammanhang.

Porträttfotografering tips & förberedelser-headshot-porträttfotograf-stockholm-fotografjannis

Oavsett om det är nytt för dig eller inte så finns det alltid nya porträttfotografering tips och trix att lära sig av och ta till för att få fram den där riktigt bra bilden. När man arbetar med ett porträttfoto handlar det alltid om att fokusera på ansiktet, det vill säga från toppen på huvudet ned till axlarna.
En bra porträttbild är något som alla har nytta av och kan användas på till exempel sociala medier för att marknadsföra sig på olika sätt.

  • Vad ska jag använda bilden till?
  • Vad vill jag att den ska förmedla?
  • Kläder och färger?
  • Formell eller avslappnat?
  • Beskärning-närbild eller halvkropp?

Många av dem som ska komma till min fotostudio i Vasastan frågar mig vad de ska tänka på inför fotografering och vilka är mina bästa tips så jag tänkte att jag sammanställer en lista med mina porträttfotografering tips, en liten guide på vad som kan vara bra att tänka på. De här porträttfotografering tips är framför allt till för dig som ska fota ett företagsporträtt eller bild som ska användas till CV, till din hemsida eller för personalfotografering. Helt enkelt vad du ska tänka på för en bild som ska användas i affärssammanhang. Läs och förundras över hur roliga dina foton kan bli, och bör vara.

1. första porträttfotografering tips: Klädseln är viktigare än du tror

tips för att förbereda  din portättfotografering

Det sista du vill är att ditt ansikte och dina kläder ska ingå i en slags brottningsmatch med varandra, en kamp om vem som får mest uppmärksamhet. Nej, kläderna ska komplettera ansiktet och det budskap du vill förmedla. Det bilden ska uppnå är att betraktaren fastnar vid ditt ansikte och dina ögon. Är kläderna för iögonfallande, kommer de dra blicken till sig, och det är inte vad vi vill uppnå! Glöm högljudda färger och galna mönster och välj istället något som harmonierar med både dig och din yrkesroll. Tänk lugna kläder, utan att de för de sakens skull är för avslappnade.
Tänk att du ska ha på dig samma kläder du normalt har på jobbet. Brukar du ha kostym, bär då även kostym på din porträttbild, alternativt en snygg polotröja för ett lite mer ledigt intryck.

Ska bilden användas i ett sammanhang där fler kommer att synas tillsammans? Ett superbra porträttfotografering tips är att ta en extra sväng så att ni klär er så lika som möjligt, skapa en röd tråd i klädseln, det ger ett proffsigt intryck. Om någon bär en klädsel som helt skiljer sig från de andra, kommer det genast märkas och fånga uppmärksamheten, istället för er som både individer och grupp.
Är du eller ni osäkra på vad som är bäst att bära? Ett bra porträttfotografering tips är att ta kontakt med en stylist, de har kloka råd som kommer att göra bilden ännu bättre. Genom att låta en expert hjälpa dig välja, ger porträttbilden ett proffesionellt och kompetent intryck, dessutom kommer färgerna på kläderna harmoniera med dina egna färger.

2. Tänk på huden inför din portättfotografering

Ljussättningen i en studio gör dessvärre så att huden ser blankare ut än vad den är, speciellt under varma sommardagar, men även på vintern kan detta hända. Matt sminkpulver har jag alltid i studion, men det är bra om man vidtagit åtgärder innan för att få huden mer matt.
Ett bra porträttfotografering tips för dem som normalt inte använder smink rekommenderar jag att bara torka sig i ansiktet, men inte för hårt så att rodnad uppstår.
För de som normalt använder smink, tänk på att matt smink bör prioriteras, som en matt foundation vilken inte påverkas av ljuset.
Att kosta på sig en professionell sminkning kan verkligen vara ett mycket bra porträttfotograferings tips.

3. Förberedelser – Håret

tips för att förbereda din porträttfotografering

Tänk din frisyr. För män kanske just den biten är lite enklare, men som kvinna, tänk på den frisyr du oftast har i arbetssammanhang och välj samma inför din fotografering. Oavsett vilken frisyr vi har, om vi är män eller kvinnor, bör håret vara väl omhändertaget, inte vara rufsigt eller höra hemma på dansgolvet, det skulle ge ett lite märkligt intryck. Ett annat bra porträttfotografering tips är att undvika shampoo som ger statisk elektricitet i håret.

4. Om du bär glasögon

Porträttfotografering tips & förberedelser

Se till att glasen är riktigt rena och fina, ingen vill ha smuts eller fingeravtryck på glasögonen, det kommer att dra ned känslan av professionalitet ordentligt. Ta några sekunder och putsa glasögonen, det är väldigt utmanande att försöka retuschera ett öga bakom ett par glasögon som antingen blänker eller är smutsiga.
Använd bara glasögon om du gör det till vardags, läs- och terminalglasögon är bättre att lägga åt sidan.

5. Prata innan och efter fotograferingen, inte under.

Det är så klart helt okej att prata med fotografen, men när vi fotograferar ska du vara tyst. Det är mindre roligt att titta igenom alla bilder efteråt och hitta de tycker mest om men att din mun då formar en bokstav. Prova att göra det framför spegeln, speciellt bokstäver som O, E, I, Å och liknande. Vill du se ut så? De flesta vill inte det. Och ingen vill ha en sån bild som porträttbild.

tips för att förbereda din porträttfotografering

6. Superviktig porträttfotografering tips: Dra på smilbanden

Du vill genom din bild bjuda in betraktaren, förmedla att du är en trevlig och kompetent person? Det gör du bäst med ett leende. Att du ler är faktiskt superviktigt, det är första och bästa sättet att säga till den som ser dig att ”jag är kompetent, pålitlig och trevlig att arbeta med.” Vad kan vara bättre?
Här kan du läsa fler tips gällande CV- och porträttbilder i professionella sammanhang:
Att le på kommando är lättare för vissa än andra. Är du en av dem som känner att det kommer att bli stelt och konstlat? Fokusera då hellre på att se trevlig ut, tänk att du ser trevlig och inbjudande ut, då kommer ansiktet att mjukna och du får en bra framtoning. Prova att le med stängd mun till exempel.


Ett leende ansikte förändras, man får små skrattrynkor, kisar lite med ögonen. Det är när man skrattar med hela ansiktet som bilden blir riktigt bra.
Är du nyfiken på hur andra uppfattar profilbilder? Här kan du läsa mer. Eller är det bildbehandling du gärna vill veta mer om? Kika då här.
Din porträttbild är kanske betraktarens eller den potentiella kundens första möte med dig, så att lägga ned lite tid och energi på att göra den precis så där som du vill att den ska vara, är en god investering.

Förberedelser innan du blir fotograferad

förberedelser innan fotograferingen

När du ska ta en porträttbild är det bra att ställa sig själv ett antal frågor. Som exempelvis:

Ska du arbeta tillsammans med en fotograf är dessa frågor perfekta att jobba med, då du behöver informera din fotograf om vad du vill ha ut av fotograferingen. Det kommer också hjälpa fotografen att förstå vad syftet är och han eller hon kan sedan utifrån din information anpassa till exempel miljö och bakgrund.

8.Möte innan din porträttfotografering

Att ta ett möte innan själva fotograferingen är ett bra sätt att räta ut frågetecken och se till att alla förberedelser är gjorda inför plåtningen. Här kan man också prata om vad du vill att din bild ska förmedla – glad och strålande eller förtroendeingivande?
Detta är också ett bra läge att diskutera kläder och färger på klädseln.

Man bör alltid sträva efter att bära neutrala kläder utan loggor och annat som stör, men kanske ska kläderna modifieras lite utifrån vad du vill förmedla med bilden. Det är bra att ta detta med fotografen, som är van att skapa intryck och kommunikation genom porträttbilder. Hör med fotografen gällande mode, de har ofta en god insikt eller så brukar de kunna rekommendera något inom ämnet. Det är så klart inte avgörande att du har det senaste modet, men det kan vara intressant att i alla fall ta upp.

9. Var öpen och mottaglig för kreativitet

förberedelser innan fotografering
förberedelser innan fotografering

Som fotograf är man van med att jobba med olika typer av porträttfoto och tar bilder för många olika syften och är oftast mycket kunnig och kreativ när det kommer till att skapa bra bilder.
Tillsammans kan vi komma fram till bästa sammansättning som får ditt ansikte att vara mittpunkten och det som betraktaren tittar på, inte en rörig bakgrund eller skrikiga kläder. Bra förberedelser är viktiga!

Fotografyrket är kreativt, låt din fotograf motionera sin påhittighet. Och våga lita på din fotograf, oftast är kreativ frihet något som bidrar till bättre bilder. Det är inte värre än att vi får ta om några bilder om du känner att resultatet inte riktig faller dig i smaken.Ett annat bra porträttfotografering tips : Ge mig så mycket information som möjligt för att jag ska kunna förbereda på bästa sätt. En fotografering ska ha fokus på dig som kund, inte på utrustning som inte riktigt matchar uppgiften eller utrustning som uteblivit. Representerar du något speciellt märke eller företag? Kanske du då kan ta med dig rekvisita eller annat som knyter dig an till varumärket du företräder. Tänk igenom, förbered och gör därmed själva fotograferingen till ett trevligt, roligt och tidseffektivt event.

Här är det också viktigt att tänka på Plan B. Kanske har vi planerat ett fotografering utomhus och just den dagen när ni ska jobba på porträttbilden är det en rasande storm ute, då är det skönt att ha ett alternativ att jobba med. Det kan vara klokt att hålla oss i närheten av min studio i Vasastan så att vi snabbt kan köra fotograferingen inomhus istället.

10. viktigaste porträttfotografeing tips: Slappna av och ha kul

porträttfotograf-Stockholm-fotografjannis.jpg

Det är otroligt viktigt att man känner sig bekväm och avslappnad när man ska fotograferas, annars kommer spänningen att skina igenom på fotot och risken finns då att det man vill förmedla, går om intet.

Som kund kan du själv tänka på olika sätt som får dig att slappna av, som att äta en god, stressfri frukost eller lunch innan fotograferingen, göra avslappningsövningar och liknande.
Jag som fotograf fokuserar också på att skapa en miljö som är avslappnad och otvungen, det ska vara roligt att ta bilder!
När jag fotograferar folk för första gången, lägger jag extra vikt vid att hålla det hela så avslappnat och prestigelöst som möjligt.

Förbered dina kläder dagen innan din porträttfotografering


Dessutom brukar jag gå igenom processen steg för steg, så att man kan känna sig trygg i hur det kommer att gå till. För mig är det viktigast att vi får fram det kunden vill ha.
En fotografering är ett samarbete mellan mig och kunden och märker jag att kunden känner sig stel och orolig är det viktigt att vi kommer till rätta med det på en gång för att minimera risken att det hela blir mer och mer pressat. Därför är förberedelser inför fotograferingen superviktiga.
Det kan kännas besvärligt att man behöver ta om bilden om och om och det får inte leda till ångestkänslor. Oftast brukar inte det här vara något större problem, vi håller konversationen flytande och lätt, vilket gör att de flesta slappnar av kort därefter.
Dessutom är det viktigt att vi hela tiden håller oss till en öppen och ärlig kommunikation, som fotograf kommer jag att redigera bilderna för att få fram bästa resultat, men jag vill också ha ärlig feedback som gör att vi snabbare kommer fram till önskat resultat.
När vi mår bra, tycker om oss själva och känner stolthet, utstrålar vi det, det är vad vi tillsammans jobbar på att få fram.

11. Ljussättning kan göra dig snyggare

Belysning är en otroligt viktig faktor under alla typer av fotograferingar och kanske särskilt porträttfotografering.
Jag jobbar med olika typer av belysningar och lampor som jag anpassar för varje tillfälle för att åstadkomma bästa omständigheter samt önskade effekter. Generellt jobbar vi med den primära belysningen som är den mest intensiva.

priser porträttfoto


Men sen har vi också belysning som har till syfte att utplåna skuggor och är lite mindre intensiv.
Och dessutom bakgrundsbelysning som har till syfte att lysa bakifrån och separera objektet från bakgrunden. När jag jobbar med belysningen är det viktigt att veta syftet med fotograferingen, framhäva kundens bästa drag och dessutom avgöra om fotot ska tas i generellt ljus eller dämpad miljö. Utifrån dessa parametrar kommer jag fram till vilken belysning som kommer att fungera bäst.

12. porträttfotografering tips: viktigt-Posering och framtoning


Självklart är kameran och utrustningen väldigt viktig och hur vi jobbar med fokus. Generellt är det ögonen som ska vara framträdande och det är viktigt att jobba med slutaren på bästa sätt för att undvika att bilden blir suddig. Självklart jobbar jag ofta med ett stativ för att undvika att det blir störande skakningar.
En annan sak som är viktig för slutresultatet är hur kunden ser ut i olika positioner och om det känns bekvämt eller inte. Det finns också vissa positioner som är mer smickrande än andra, den bästa sidan är den vi vill föreviga!
Vi väljer också positioner utifrån vad vi vill att bilden ska förmedla, olika positioner har olika inbyggda budskap och det gäller att hitta den position som bäst överrensstämmer med budskapet som ska förmedlas. Är du ambitiös kan du alltid förbereda dig hemma i posering!Det är viktigt att väga in att positioner för män och kvinnor skiljer sig mer än man kan tro, då vissa positioner är mer kvinnliga än andra. Man kan kanske tycka att det är överkurs att jobba med positioner som inte syns, men faktum är att en typisk mansposition med ena handen i fickan, kan signalera en avslappnad känsla som sen förmedlas i porträttbilden, trots att handen i fickan inte är med på bilden.

När vi jobbar med positionering provar vi också olika vinklar. Alla har vissa vinklar de föredrar, det kan kännas bättre, eller så har man kanske ett ärr eller födelsemärke som man helst inte vill ska vara så framträdande. Om man är osäker kan vi tillsammans titta på bilderna och komma fram till vilken som kännas bäst.

13. Vi gör bilden lite roligare

förberedelser

Det är också viktigt att vi skapar en porträttbild som inte påminner om en bild till körkortet eller passet. Den här bilden ska ha mer liv och glöd, än de andra som faktiskt är rätt tråkiga och livlösa. För att få fram mer dynamik i bilden använder jag mig av perspektiv, klipper bilden för att få bort eventuellt störande bakgrund, positionering av själva ansiktet ska vara i mitten, vilket man kan jobba med genom att dela upp bilden i nio lika stora rutor. Men regler är till för att brytas och ibland är det roligt och spännande att se vad som händer om man kliver utanför normer och riktlinjer.
Ta gärna en titt på min samling av bilder som jag har faktiskt levererat. Klart du kommer inte in i gallerierna eftersom de är lösenordsskyddade men du kan titta på bilderna i omslaget.

Tips och förberedelser - porträttfotografering
Tips och förberedelser innan din porträttfotografering: se att du har rena kläderSom en professionell och erfaren fotograf, är jag väl medveten om hur viktigt det är med detaljer; de är det som kan göra hela skillnaden om en porträttbild blir framgångsrik eller inte. Framför allt, som jag sagt tidigare, ögonen bör vara i fokus, det är de som talar, tillsammans med resten av ansiktet.
Det kan handla om att påminna om att sträcka ut en antydan till dubbelhaka, hårstrån som ligger knasigt eller mjäll som lagt sig till rätta på axeln.
Det kan också handla om att sträcka på ryggen eller rätta till en krage som fått störande veck. Det kanske kan verka lite petigt, men genom att ha ett öga för detaljer, blir bilden fri från onödiga och störande moment, som annars kan fånga betraktarens uppmärksamhet.

14. Förberedelser hemma inför din portättfotograferingÖvning ger färdighet och ett annat bra porträttfotografering tips är att öva öva öva innan du kommer till en min studio. Prova att stå framför spegeln hemma och se hur du kan eller inte kan förmedla just det budskap du vill ha fram. Det är nyttigt att prova sig fram och förbereda dig

.
En annan sak som är viktig vid porträttfotografering är hur bilden är komponerad med fokus, inramning och en känsla av enkelhet. Just enkelheten är väldigt viktig, bilden ska inte vara intrikat och komplicerad, utan klar och tydlig.
Det finns mycket att tänka på kring förberedelser under en porträttfotografering och många smarta trix man kan ta till för att få bilden precis så där bra som man vill ha den. Tveka inte att ta ett möte med en fotograf för att diskutera igenom hur du vill ha din porträttbild, det är en investering.

Vill du veta vad det kostar när du ska fotas ? Det blir en positiv överraskning :)) Gå till prislistan

Vill du fota dig själv hemma? Här är några tips från wired : https://www.wired.com/story/how-to-professional-headshot-smartphone-camera/